Hrady.cz
Postaven 1861–1864 jako novorománská cihlová trojlodní basilika s hranolovou věží v boku průčelí na vysoké kamenné terase pro teplickou evangelickou obec a lázeňské hosty augšpurské konfese, např. saského krále Bedřicha Viléma IV.
Pohled na impozantní stavbu kostela
Graficke pismenko K významným teplickým dominantám patří kostel sv. Bartoloměje, zvaný původně "Mírový kostel Apoštola Bartoloměje." Nachází se nedaleko centra města v Českobratrské ulici na vysoké kamenné terase. V současné době je nepřístupný.
Vladimír Studecký, 4.2. 2005

historie

Kostel byl postaven v letech 1861-1864 podle plánů berlínského architekta Augusta Stullera. Pro jeho sakrální stavby je typické využití principů převzatých ze starokřesťanské architektury. Stavba je koncipována jako novorománská cihlová trojlodní bazilika s otevřenou arkádou před vstupem a hranolovou věží v boku průčelí na vysoké kamenné terase. Románské oblouky předsíňové haly se zde vyznačují dokonale vypracovanou dekorací kamenných sloupů.

popis

Kostel sv. Bartoloměje (v letech 1945–90 též Prokopa Holého) je cihlová novorománská trojlodní basilika s půlkruhovou apsidou, orientovanou k jihu. Z cihel a keramických tvarovek je složena i většina architektonických prvků včetně okenních kružeb. Trojlodí osvětlují okna ve třech podlažích: malá sdružená okénka s půlkruhovými záklenky v přízemí, velká okna se středovými pruty a jednoduchou kružbou v patře bočních lodí (pět na každé straně) a ve

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 29.12. 2008

Teplice  (TP)