Hrady.cz
29m vysoký pomník-fontána založený 22. 8. 1845 a odhalený 30. 5.1850 arch. J. O. Krannerem. Plastiky od Josefa Maxe a Josefa K. Bôhma. Z vrcholu shlíží jezdecká sochy císaře Františka I., ostatní sochy reprezentují 16 krajů a Prahu.
celkový pohled na kašnu
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko V době svého vzniku (základní kámen byl položen 22. srpna 1845) nejvyšší (29m) pražský pomník stojí uprostřed parčíku na Smetanově nábřeží. Inspirací byla známá “Krásná studně” z Norimberka. Architektovi Josefu Ondřeji Krannerovi, který se podlel např. i na dostavbě svatovítské katedrály, asistoval kameník Karel Svoboda a sochaři Josef Max a Josef Kamil Bôhm. Každá socha stojící kolem kašny symbolizuje jeden kraj. Celkem je zobrazeno 16 krajů a Praha. Ostatní sochy znázorňují např. hornictví, hojnost, vědu, mír či umění. Z horní části novogotické fiály shlíží k Vltavě císař František I. (vládl v letech 1792 - 1835). Tato jezdecká socha je však ...

pověsti

Patnáctý květen roku 1893 přinesl pomníku císaře Františka I. zajímavou příhodu - jeden ze skupiny radikálních studentů (tzv. "Pokrokářů"), demonstrujících tehdy za zlepšení postavení Čechů v monarchii, nasadil soše kolem krku oprátku. Velmi jasně tak vyjádřil postoj Pokrokového hnutí k Vídni. Následný policejní zákrok studenty rozehnal, ale oprátka údajně zůstala až do příštího dne. Není tak divu, že vnuk "oběšeného", vládnoucí František Josef

pomník, památník
    Praha 1-Staré Město