Hrady.cz
Klášter byl vybudován mnišským řádem kartuziánů. Stavba probíhala v letech 1388-1409. V r.1425 byla kartuzie přepadnuta a obsazena husity. Klášter se stal opěrným bodem husitů proti katolické Olomouci. Téhož roku byl klášter vykoupen Olomoucí a tito v zájmu ochrany města klášter rozbořili.
Foto2
Klášterní chodba

Klášter Kartouzka

Graficke pismenko Klášter byl vybudován mnišským řádem kartuziánů. Stavební rozpětí se datuje do let 1388 až 1409. Protihusitské vystupování a i poloha se pro kartuzii staly osudými a dne 2.21425 byla přepadnuta a obsazena husity. Klášter se tak stal opěrným bodem husitů proti katolické Olomouci. Ještě téhož roku byl klášter vykoupen Olomoucí a tito v zájmu ochrany města klášter rozbořili.
Informační cedule, 26.1. 2005

klášter