hrad Skalná

Vildštejn
Zachovalý hrad. R. 1224 se po něm psal Gerold, poté Vojtěch Nothaft. V maj. jeho rodu do konce stol. Časté střídání majitelů. Za Gummerauerů v 15. stol. staveb. úpr. V 16. stol. přest. na zámek. R. 1783 vyst. nový zámek na předhradí (Trautenbergové).
Přímo ve vsi Skalná naleznete zajímavý objekt, který je však nepřístupný. Díky několika zemětřesením bylo nutné zdi provázat.
28.5. 2002

turistické

Skalenský hrad dnes zdaleka nevypadá tak, jako na fotografii. Je zrekonstruovaný, je v něm restaurace a malé muzeum. Skalná není ves, jak se v článku praví, ale městečko.
    Hrad je přístupný, dokonce i mimo sezonu - je v něm hradní restaurace a vinárna, muzeum hradu a muzeum hasičské techniky, na nádvoří je zvířecí minikoutek, pořádají se tu svatby, firemní oslavy...
    Anna Hladíková , 30.3. 2010
    Muzeum hradu 25,- Kč, Muzeum hasičské techniky 50,- Kč
    Anna Hladíková, 30.3. 2010

historie

Hrad Vildštejn (Skalná) stojí na žulové skále nad přítokem Vonšovského potoka. Od města Skalné býval oddělen příkopem, dnes už zasypaným. První písemná zpráva o Vildštejně je z r. 1224, kdy valdsaský opat Erhard mluví o výkupu desátků od Gerolda z Vildštejna, kterému patřily i některé statky v okolí Valdsas a Tirschenreutu, za 59 hřiven stříbra. Gerold byl asi zakladatelem tohoto hradu. V r. 1225 se objevuje jako svědek na listině o urovnání

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Ubytování, Svatby, Samostatné prohlídky
    Karlovarský kraj
     Cheb  (CH)