Hrady.cz
Zaniklý zámek, původní got. residenční hrad opavských knížat, založený kolem r. 1400. V l. 1607-34 renesančně přestavěn na zámek a opevněn. Od pol. 19. stol. sídlo stát. institucí. R. 1892 beze zbytku zbořen. Stával v místě Slezského zemského muzea.
zámek a přilehlý johanitský kostel na kresbě F. Biely z r. 1813
Graficke pismenko Residenční zámek opavských knížat, původní přemyslovský sídelní a správní hrad v severovýchodním nároží opevnění města Opavy. Bohužel, toto opavské sídlo je již minulostí. V podobě získané po mnoha přestavbách se zámek dožil roku 1891. V roce následujícím byl bez jediného pozůstatku a památky zcela zbořen a na místě, které uvolnil vzniklo v roce 1893 - 1895 známé novorenesanční Slezské zemské muzeum.
Zámek stával přibližně v místě komunikace Komenského ulice, na úrovni Slezského zemského muzea.
Jedinou památku na zaniklý zámek tak dnes zůstavájí jen vybledlé staré veduty a vyobrazení zámku a dům správce, tzv. Müllerův dům, západně od současného Slezského zemského muzea. Ten byl vystavěn v barokním slohu v roce 1723 na místě zasypaného hradního příkopu.

Historie opavského zámku
    Opavský hrad byl vystavěn kolem roku 1400 knížetem Přemkem. Již po roce 1456 však ztratil sídelní funkci a obývali jej pouze knížecí úředníci. V letech 1607 - 34 byl hrad renesančně přestavován a spolu s přestavbou bylo zesíleno jeho opevnění, čemuž padlo za oběť dřevěné předzámčí. Zámek nabyl podoby čtyřkřídlé patrové stavby s nízkou průběžnou atikou. Byl přístupný od západu, severní křídlo bylo dvoutraktové. V roce 1683 bylo opevnění zámku

Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri, Praha 1998), Jan P. Štěpánek, 23.1. 2005

zaniklý
    není známo