Hrady.cz
Za Kaleniců po pol.16. st. přestavěn původní hrad v renesanční zámek. V l.1872–1878 provedena po požáru oprava. Adolf Schebek v l. 1891–1892 přestavěl pseudogoticky. Je trojkřídlý dvoupatrový s třípatrovou věží. Za zámkem zbytek věže původního hradu.
Zruč nad Sázavou
pohled z náměstí
Zámek v parku nad městem, na pravém břehu Sázavy. Z gotického hradu ze 14.stol. přestavěn roku 1547 na zámek. Dnes v objektu Městský úřad.
Josef Pošík, 24.8. 2005

turistické

Zámek je vidět severně od nádraží. Od náměstí už půjdete po červené značce, která vás dovede na zámek. Cesta trvá asi 10 minut.
    Vojtěch Polanský, 28.11. 2005
    Zámek je po výrazné rekonstrukci a přístupný veřejnosti. Více informací viz kontakt.
    20.9. 2010
    Zámek Zruč nad Sázavou
    Zručský zámek nabízí: I. Malý prohlídkový okruh (interiéry) II. Velký prohlídkový okruh (interiéry,kaple,galerie,věž) III. Expozice "Království panenek" IV. Muzeum obuvnictví "Od verpánku k Baťovi" V. Věž VI. Galerie VII. Zábavně naučná stezka "Miloty Kolowrata" Prohlídky denně 10:00 - 11:30 12:30 - 17:00 Poslední možný vstup do všech expozic zámku je v 16:30 hod. Více informací na:

Martina Vavřičková , 26.3. 2012

historie

Zruč nad Sázavou se prvně připomíná r. 1335, kdy náležela Heřmanovi ze Zruče. V r. 1355 ji držel Petr z Orlíka a v r. 1364 Ješek z Kolovrat. Kolovratům náležela Zruč až do r. 1433. Za Kolovratů, ve 14. stol. nebo počátkem 15.stol. byl vystavěn gotický hrad. Od r. 1433 je znám jeho majitel Milota z Chřenovic, spřízněný s Kolovraty. Jeho potomci užívali jméno Zručtí z Chřenovic. Zdeněk Zručský z Chřenovic již r. 1547 prodal hrad Jindřichovi

hrad přestavěný na zámek
     Kutná Hora  (KH)