Hrady.cz
Zaniklý hrad. Osídlení již v pozdněhr. obd., hrad post. v pol. 13. stol. R. 1371 majetkem Vartemberků, nebyl využíván jako rezidenční sídlo a pravd. postupně zanikl. Dnes zde stojí kostel sv. Petra a Pavla (vyst. r. 1686, po požáru obnoven r. 1807).
hrad Mimoň
Poslední zbytky opevnění zaniklého hradu,šíjový příkop oddělující předhradí od hradního jádra
Graficke pismenko Ostrožna, na jejímž východním konci dnes stojí kostel sv.Petra a Pavla, byla, jak dokládají archeologické nálezy, osídlena již v pozdněhradištním období. Asi kolem poloviny 13.století byla využita pro stavbu hradu. V písemných pramenech se uvádí predikát „ z Mimoně“ od druhé pol.13.století. Také nálezy dokládají osídlení v době před rokem 1319. Roku 1371 se jako držitelé uvádějí Vartemberkové. Vzhledem k četným jiným sídlům v jejich držení, nebyla zdejší lokalita využívána k rezidenčním účelům a hrad asi postupně zanikl. Roku 1686 zde byl postaven výše zmíněný kostel a fara. Po požáru v roce 1806 byl kostel roku 1807 obnoven. ...
Michal Merkl (2005) lit.např. J.Panáček CB 8 (2002), T.Durdík Ilustrovaná encyklopedie českých hradů (1999), F.Gabriel, J.Panáček Hrady okresu Česká Lípa (2000), 24.8. 2005

zaniklý
    Liberecký kraj