Hrady.cz
Dřevěný kostel je přesnou replikou pův. kostela ze 14. stol., který shořel v dubnu r. 2002. V l. 2003-2004 byla postavena jeho kopie za použití pův. postupů a technologií. Do stavby zakomponovány části z pův. kostela, nové zvony odlilo zvonařství Tkadlec. Kostel byl slavnostně vysvěcen 10.10.2004.
Celkový pohled
Kostel s. Kateřiny roste z popela (r.2004)
Graficke pismenko Kostel sv. Kateřiny - typ slezského dřevěného jednolodního kostela - z modřínového dřeva stojí v centru městské části Ostravy-Hrabové, obklopený malým hřbitovem. Jde o repliku původního pozdně gotického kostela, doloženého poprvé roku 1564. Od roku 1985 byl zahrnut do památkově chráněného pásma.
Dne 2.4.2002 původní kostel vyhořel do základů, nezachránil jej ani rychlý příjezd hasičů. Z celé stavby zůstalo stát jen ohořelé torzo presbytáře. Hned po požáru se začalo se sbírkou na repliku původního kostela. Obnova a stavba kopie začala brzy poté a dne 10.10.2004 byla hotová stavba posvěcena biskupem Lobkowiczem.Vnější vzhled stavby je přesnou replikou stavby vyhořelé, pouze interiér je moderní. Na požár upomínají ohořelé trámy zasazené do stavby a kříž z ohořelých trámů u kostela
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), web, jps7, 2.1. 2005

historie

Stojící dřevěný kostel je replikou původního kostela ze 14. stol., který vyhořel do základů v dubnu r. 2002. V l. 2003 - 2004 byla postavena a dne 10.10.2004 slavnostně vysvěcena přesná replika kostela. Původní dřevěný kostel byl nejstarší dochovanou památkou v Hrabové. Kostel vznikl nejspíše již ve 14. století, Kostel je vzhledem k nedostatku písemných pramenů v Hrabové doložen teprve k roku 1564, prostřednictvím českého nápisu v předsíni

pověsti

Přesné datum založení a výstavby pův. kostela není známo. Lidová pověst z Metylovic u Frýdlantu nad Ostravicí uvádí, že kostel sv. Kateřiny dříve stával v Metylovicích, odkud jej rozebraný převezli do Hrabové a znovu složili. V Hrabové dlouho toužili mít vlastní kostel, aby na bohoslužby nemuseli docházet až do vzdáleného Paskova. Tu se prý čeští bratři doslechli, že na hukvaldském panství v obci Metylovice chtějí stavět nový zděný kostel a

Ostrava-město  (OV)
    Ostrava - Hrabová