hrad Chudý hrádek

Poustka, Pustý zámek; Dřevčice
Zříceniny gotického hradu, prvně zmíněného r. 1391. Po připojení k rybnovskému panství r. 1532 hrad ztratil rezidenční funkci a zpustl. Brzy zmizelo i jeho jméno a zříceniny se začaly nazývat Pustý zámek.
Chudý hrádek, palác
Graficke pismenko Chudý Hrádek se nalézá nad Dolským mlýnem 6 km severózápadně od Dubé. Nejlépe se na hrad dojde ze stanice Zahrádky což obnáší 1 km po silnici směren na Zahrádky a dále asi 7 km po zelené turistické. Hezčí cesta je však 2 km z vesnice Dřevčice. Hrad se nachází na impozantním pískovcovém masívu.
28.5. 2002

historie

Nad soutokem dvou potoků, které protékají skalnatými údolími od Drchlavy a Dřevčic, stálo na náhorní ostrožně v mladší době hradištní slovanské hradiště. Bylo přístupné pouze od jihu, kde je chránil dodnes zachovaný, a stromy a křovím porostlý obloukovitý val, dlouhý asi 150 m a vysoký 2–4 m. Před ním je ještě dnes patrný příkop. Val původně zcela uzavíral trojúhelníkovou ostrožnu a na jeho obou koncích byly příkré skalní stěny, spadající do

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)