hrad Rýzmburk

Riesenburg
Rozsáhlá zřícenina významného hradu postaveného koncem 13. století Borešem Hrabišicem. V průběhu 16. století zcela zpustl.
2003 ©Aleš Ryvola
Graficke pismenko Koncem první poloviny 13. stol. založil zřejmě král hrad na vrcholu nedaleko obce Osek. Stavbu řídil Boreš z rodu Hrabišiců, který hrad získal do svého držení a roku 1250 se po něm poprvé psal. Stavba rozsáhlého hradu však pokračovala dále a byla dokončena až Boršovým stejnojmenným vnukem na počátku 14. století. Páni z Oseka (či Rýzmberka) seděli na hradě až do roku 1398, kdy jej zadlužený Boreš ml. musel prodat míšeňskému markrabímu Vilémovi a jeho manželce Alžbětě. Jeho potomkům potvrdil držení Oseka jako zástavního statku roku 1422 císař Zikmund. Českým králům bylo trnem v oku, že významný hrad uvnitř českého území je v cizích rukách, proto se ...

Rýzmburk
    Počátky stavby hradu Oseka spadají patrně do přelomu 12. a 13. století, jeho prvními staviteli byli příslušníci v té době mocného rodu Hrabišiců, patrně Slavek Veliký (nejvyšší komorník krále) či jeho syn Bohuslav (1201–1240). V nejistém dokladu se hrad prvně uvádí v roce 1226, první doložitelná zpráva je z roku 1255, kdy se mluví o Borešovi z Rýzmburka (jeden ze synů Bohuslava) a dokončen byl nejspíš v 70. letech 13. století (nejpozději

vladimír kotek , 21.3. 2010

popis

Na svou dobu rozlehlý hrad se skládal ze čtyř částí seřazených za sebou na vrcholu kopce. Jeho nejvyšší plochu zaujalo přibližně trojúhelné jádro s věžemi při každém nároží. V severním nejchráněnějším to byla nejstarší budova hradu, mírně lichoběžná obytná věž o rozměrech cca 10,5x7 metrů. V jihozápadním nároží to byla čtverhranná věž, ke které bylo od severu přistavěno obytné křídlo a na počátku 14. století podél čelní hradby jádra obdélná

Teplice  (TP)
    Osek