Den boje za svobodu a demokracii
Románský kostel vystavěný r. 1225 (zřejmě kapitulou pražskou). V 1. pol. 15. st. rozšířen o druhou apsidu a hranolovou věž. V baroku přibyla sakristie lichoběžníkového půdorysu. Ve dvou vrstvách se dochovaly nástěnné malby.
kaple Narození P. Marie
Graficke pismenko Ve vsi Holubice můžete objevit nádhernou rotundu s mnoha přístavbami Narození Panny Marie. První zmínka o vsi je někdy z roku 1204. Rotunda byla postavena ve třicátých létech 13. století. Dnešní stav je výsledek několika přestav. Nástěnné malby pocházejí z poloviny 14. století. Oltář pochází z roku 1865 a jeho tvůrcem je J. Hellich.
Nedaleko obce v polích u silnice je možné nalézt kapličku sv. Gottharda.

Praha-západ  (PZ)