Hrady.cz
Zachovalý hrad. Zakl. hradu (zmiň. 1325) Tas z Mrdic. R. 1349 maj. Beneš z Vartemberka, poté páni z Pardubic a Pardusové z Vrátkova. Stavební úpravy: zač. 16. stol. (Jindřich Šťastný z Valdštejna), za Berků (od r. 1558), za Kinských (baroko) 1793–98.
Hrad Rychmburk
Panorama hradu Rychmburk z parkově upraveného předhradí
Graficke pismenko V současnosti je na hradě domov pro chronicky duševně nemocné. Přístup je možný na nádvoří hradu a je možnost navštívit hradní expozici ve sklepení. Věž není veřejnosti přístupná.
E.H. (info Marie Zelenková, ředitelka zařízení), 23.7. 2013

kolem hradu
    Hrad lze zvenčí částečně obejít. Nejlepší přístup je z údolíčka pod hradem, kterým protéká Krounka. Zároveň tudy prochází červená turistická trasa. Parkovat lze nedaleko, buď přímo v obci Předhradí, nebo na ploše nedaleko lomu (vede sem silnice ze strany od Zbožnova). Prohlédnout si tak můžete tři stěny hradu s pozůstatky krakorců a arkýřů, kamenickými články zvýrazněný sokl hradu, branku z paláce směřující patrně k vodnímu zdroji a samozřejmě

Jan Večeřa , 15.7. 2017

historie

Rozsáhlá oblast pozdějšího rychmburského panství byla až do konce 13. století z větší částí neosídlena a náležela králi. Byla spravována pravděpodobně ze skutečského hradu. Na sklonku 13. století získal celou tuto oblast na krátký čas ke svému svojanovskému panství Záviš z Falkenštejna a po jeho smrti v r. 1290 připadla zpět králi Václavovi II. Král Jan Lucemburský postoupil Skutečsko na počátku své vlády blíže neznámému Tasovi. Ten zde postavil

Zazděná
    Byl to krutý zvyk, zachovaný snad ještě z dob pohanských, že byli do základů hradů zazdíváni lidé i děti, aby byli podle staré pověry upokojeni duchové, vládnoucí v zemi. O kostech, jež byly nalezeny ve zdivu Rychmburka, vypráví pověst, která byla v minulém století rozšířena i dojemnou lidovou písní, následující truchlivý příběh: Berka z Dubé, vládnoucí na Rychmburce v XIII. století, byl pán pyšný a krutý tak, že ani svou rodinu neušetřil svých

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Pardubický kraj