hrad Rychleby

Reichenstein
Hrad byl vystavěn v poslední čtvrtině 13. století. V roce 1910 při úpravě zříceniny vznikla vyhlídka a byla zarovnána věž. Zachovala se obvodová hradba, zbytky bergfritu, dvou budov a věžovité brány.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Poměrně rozsáhlé zříceniny hradu, který se nalézá nedaleko Javorníku po červené turistické značce, nelze než doporučit. Půjdete-li v noci, pozor na odbočku.
28.5. 2002

historie

Hrad Rychleby, jehož zbytky se nacházejí asi 4 km jihozápadně od Javorníka na nepřístupném skalnatém výběžku Přílbového vrchu, spadajícího prudce do údolí Račího potoka, patří k těm středověkým opevněním, o jejichž existenci nejsou písemné zprávy. Ani jméno hradu není původní. Němci jej daleko později začali nazývat Reichenstein podle pohoří, jehož hlavní hřbet se táhne od města Reichensteinu až k Pomezí. Protože již v 19. století nazval A. V.

Hrad sloužil k ochraně cesty, která vedla údolím do Kladska. Stejnému účelu sloužila zřejmě i další dvě opevnění – Pustý zámek a hrádek nad doly. Jméno hradu je umělé, nazývá se podle horského pásma, ve kterém se nachází.
    Miroslav Plaček - Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, 2.11. 2007

O Gernotovi
    Po skončení bojů mezi Čechy a Poláky o Slezsko spravoval hrad dobrotivý rytíř jménem Gernot. Protože už byl starý a službou v odlehlém kraji unaven, prosil knížete, aby jej zprostil úřadu. Jednoho večera se před branou objevil rytíř v zeleném brnění s menším doprovodem zbrojnošů a prosil o vpuštění. Pak se představil jako Gernotův nástupce. Pán hradu jej radostně přijal a dobře pohostil, nic netuše, že je to zlý duch. Hned první noc noví

Jan Rolenc, Rychleby - 14. svazek vlastivědných průvodců , 3.12. 2004

popis

Jádro obepínala více než 2, 5 m silná obvodová hradba. V jejím ohybu na severu stojí volně spodní část bergfritu o průměru 10 m s novodobým točitým schodištěm. K bydlení sloužily pouze dvě jednoprostorové stavby při hradbě, což svědčí o strážní funkci hradu. Ze třech stran byl chráněn příkopem a valem, kolem dokola ho ještě obíhal pozdější parkán, na východě zdvojený. Procházela jím přístupová cesta k jižní čtverhranné budově brány a druhá stála

Jeseník  (JE)
    Javorník