Den boje za svobodu a demokracii
Barokní dvoukřídlý zámek byl postaven v roce 1712 podle projektu G. P.Tencally a jako jeho zřizovatel je uváděn augustiniánský klášter. V r. 1924 zde byl založen ústav pro nevidomé. V dnešní době zámek slouží jako domov důchodců.
uliční průčelí zámecké části dvora
© Jan P. Štěpánek 06/2015
Graficke pismenko V zámku je dnes Domov důchodců a v říjnu 2004 oslavil osmdesát let své existence. Jako začátek těchto služeb se uvádí rok 1924, kdy zde byl založen ústav pro nevidomé a v souvislosti s ním vznikl v roce 1930 v zámecké zahradě další pavilon. V roce 1948 měl zámek 73 klientů, dnes jich je bez mála 170, stará se o ně přibližně 80 zaměstnanců, z toho asi dvě třetiny ošetřovatelského personálu. Domov důchodců má své vlastní internetové stránky na www.ddnhvezdlice.cz

historie

První zmínky o osadě Hvězdlice se vztahují ke jménům Skoch a Onšík z Hvězdlic (1282-1287) a dále se zmiňuje Ješek Hvězdlička z Hvězdlic v roce 1374. Samotný zámek vybudoval augustiniánský klášter v roce 1712, podle projektu G.P.Tencally jako jednoposchoďovou, dvoukřídlou barokní stavbu

Vyškov  (VY)
    Další zámky