Hrady.cz
Zříc. rozlehlého hradu z 2. pol. 14. století post. snad Vokem z Kravař (1372), rozšířen v pol. 15. stol. V majetku Cimburků, hrabat z Pezinku, Kunštátů a Šelmberků. Po poboření za Pernštejnů r. 1539 provizorně opraven a opevněn, opuštěn v 17. stol.
interiér západního paláce s pohledem k východu na nádvoří
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Dochovaly se zbytky zdí, brána, příkop s valem a nějaké to podzemí. Určitě se nejedná o nějakou mimořádně významnou zříceninu, ale kdo je v Rožnově, neměl by si ji nechat ujít. Z města je to jen necelý kilometr procházky pěknou krajinou
27.8. 2002

turistické

Skromné pozůstatky zříceniny kdysi mohutného hradu na výrazném kopci zvaném Hradisko, zvedajícím se nad levým břehem řeky Bečvy u Rožnova pod Radhoštěm. Ke hradu je nejlepší cesta od bývalého panského dvora, ve kterém je dnes zřízený koňský dvůr – ranč. Zde se dá jednoduše nechat auto a přes dvůr pokračovat strmě až na vrchol kopce, kde je náš cíl. Poněkud delší, ale pro turistu příjemnější je cesta přímo z Rožnova, odkud vede na hrad značená

ZŘÍCENINA HRADU ROŽNOV
    Hrad Rožnov byl postaven v 2. polovině 14. století. Pro jeho stavbu bylo vybráno vhodné místo na vrchu Hradisko (522 m n. m.). Hrad byl od 14. do 17. století několikrát rozšiřován. První zmínka o hradu byla objevena v listině Voka z Kravař, později byl v majetku pánů z Cimburka a na konci 15. století pánů z Pezinku. V roce 1505 jej získali Kunštátové a roku 1526 Jaroslav ze Šelenberka. V roce 1535 získal hrad Jan z Pernštejna, ale již v roce

Město Rožnov, Naučná stezka Hradisko (added by Marius Dee), 8.2. 2006
    Historie a nástin stavebního vývoje hradu Rožnova
    Zbytky hradu se nacházejí na vrchu Hradisko, asi 2 km západně od středu města. V písemných pramenech se Rožnov uvádí roku 1267 – Rosenowe (růžová niva), 1366 – zu Rosenow, 1389 – de Rozhas, 1480 – hrad Roznow, 1633 – Rosena a podobně. Hrad sám byl uváděn také pod názvy: Rožnovec, Hradisko, Zámčisko, Zámek a podobně. Zdá se pravděpodobné, že před založením hradu Rožnova stával jeho malý předchůdce v lokalitě Hradišťko, na protější straně města

Jiří Tichánek, 14.1. 2008
    Historie založení hradu Rožnov a města Rožnov
    Zakladatelem hradu Rožnov (německy Rosenow, latinsky Roznaw nebo také castrum Roznow) byl, podle všech historických dokumentů, vztahujících se k lokalitě dnešního Rožnova pod Radhoštěm, Jan. I. z Kravař, který vybudoval kolem roku 1350 nejstarší část hradu. Jan I. z Kravař byl, jako historicky první šlechtic, titulován jako pán na hradě Rožnov dle svazku vedeném v zemských deskách v Olomouci. Svazek je veden již od roku 1348, samotný zápis byl

Zdroj: publikace Hrad a město Rožnov v časech středověku, 26.12. 2014

pověsti

Jan z Mesnspeku nebyl žádný salát a krom loupeživého rytířování začal přímo pod hradem kutat stříbrný důl. Pravděpodobně byl uspěšný, neboť jej cestou do Olomoucké mincovny roku 1310 zapíchl osobně Fridrich, nebo chcete-li Friduš z Linavy. A co se týče konce hradiska, předcházel mu masívní důlní zával, kdy výdřeva nevydržela tlak okolních kopců na dutiny rozbíhajíci se až pod Radhošť."

Zlínský kraj
     Vsetín  (VS)