Hrady.cz
Zámek byl postaven na místě starší tvrze v 17. stol. A. V. Kaschnitzem z Weinbergu. R. 1830 byla provedena přestavba Dubskými z Třebomyslic. Narodila se zde rakouská spisovatelka Marie Dubská. Dnes zámek slouží jako soc. ústav.
Čelo zámku
© Roman Řezáč 11/2004
Graficke pismenko Zámek leží na okraji vsi, přímo u silnice. Jak upozorňuje cedule na vratech je v soukromém vlastnictví. Rozlehlý park kolem něj je neupravený a stejně tak působí budova zámku. Zámek je cenný hlavně tím, že zůstal nedotčený jeho ráz josefínského ranného klasicismu. Podstatným způsobem se ho tedy nedotkly úpravy pro cosiální ústav ani vznik menších staveb v parku.

historie

Na místě zámku se uvádí tvrz v roce 1397, zámek byl postaven na jejím místě v 17.století. Do jaké míry využil dispozici tvrze nebo její zdivo není známé. První přestavbu provedl Antonín Valentin Kaschnitz z Weinbergu roku 1790. Z této doby pochází dvě boční křídla. Další úpravy potom provedli Dubští z Třebomyslic po roce 1830.
    Roman Řezáč, 26.11. 2004

V rámci restitucí byl navrácen původním majitelům před konfiskací - rodině Hlavničkově (rodina ředitele Baťových závodů z 30.let 20. století).
    Jaroslav Špiroch , 1.8. 2014
    V současné době je zámek nabízen k prodeji.
    Jaroslav Špiroch , 2.8. 2014

popis

Pozdně barokní zámek. Volná jednopatrová budova, na delší straně s průčelím členěným 17 okenními osami. Nádvoří svírají krátká boční křídla. Tříosý mělký rizalit je ukončen trojúhelníkovým štítem se znakem Dubských z Třebomyslic. Před vchodem upoutává pozornost honosný balkón. Fasády průčelí bohatě členěny. Úprava romantického parku pochází od vrchního zahradníka císaře Josefa II. Rozenthala. Částečně dochovaný v původní podobě. Menší, volně

Hrady,zámky a tvrze v Čechách a na Moravě, Jižní Morava, kolekt.aut., nakl.Svoboda 1981, Moravské zámecké parky a jejich dřeviny,SZN nakl.K.Hieke,1985,Jaroslav Špiroch, 1.8. 2014