Hrady.cz
Kdysi mohutný hrad byl postaven ve 2. pol. 13. st. R.1514 byl zmiňován jako pustý. Za třicetileté války zde v dutinách skal budovalo příbytky prchající obyvatelstvo.
Graficke pismenko Skalní hrad Rotštejn se nachází v malebné krajině Českého ráje. Okolí je jako stvořené na procházky. Z hradu se dochovaly některé zdi a skalní tesané světničky a chodby.
28.5. 2002

Omezená přístupnost
    Hrad je nepřístupný za jakéhokoliv nepříznivého počasí jak uvádí až cedulka na vstupní brance nehledě na zveřejněnou otevírací dobu.
    Jan Pospisil , 1.6. 2013
    Mimořádná otevírací doba hradu Rotštejn 1. - 10. 5. 2015
    V případě NEdeštivého počasí bude hrad Rotštejn ve dnech 1. - 10. 5. 2015 mimořádně otevřen následovně: 1. 5. - 3. 5. od 10:00 do 17:00, 4. 5. - 7. 5. od 10:00 do 17:15, 8. 5. - 10. 5. od 10:00 do 17:00. V případě deště či sněžení bude ZAVŘENO!!!

historie

Na stavbu zdí hradu Rotštejna krátce po roce 1250 byla použita opuka, nikoliv pískovec. Jedná se o obecně oblíbený omyl. Při generální opravě v letech 2000–2003 se toto povrdilo. Dobytí hradu husity a jeho zánik v roce 1433 se nikdy nepotvrdilo. Hrad je zmiňován co zámek pustý se zborcenými zdmi a skalami do nádvoří až v roce 1514.
    H.T.Hlubučková - kastelán hradu Rotštejn, 12.5. 2009
    Rotštejn Hrad
    Dějiny hradu Roštejna jako šlechtického sídla netrvaly déle než půldruhého století. Jeho vznik je možno klást do druhé poloviny 13. století, kdy držitelem celého rozsáhlého území pod Kozákovem byl Vok z Rotštejna. I jeho syn se jmenoval Vok (uvádí se v pramenech 1318–1325) a držel Rotštejn v počátečních letech vlády krále Jana Lucemburského. S tímto Vokem je spjato první pohnuté období v dějinách hradu. Se svými sousedy nedovedl žít Vok ve shodě

O pokladu na Rotštejně
    Dlouho, dlouho spočíval poklad na Rotštejně v hloubi země, než se našli odvážlivci, kteří jej chtěli mermomocí vyzvednout. Několik občanů se na to smluvilo. Nebyli to lidé s odulými měšci, jen tak tak bídu dřeli, všem by se dukáty hodily. Ale přece dlouho rozmýšleli, jak na to, vždyť při odkrývání pokladů často jde o kůži a každému je hrdlo milejší než peníze. Radili se, po mnoho večerů hlavy sestrkovali. Jeden navrhoval svěcené drobečky, jiný

Jaroslava Velartová, 10 zastavení v Českém ráji, 1990, 8.11. 2003

Rezervace, Parkoviště, Občerstvení, Suvenýry, Rodiny s dětmi, Program pro školy, WC, Svatby, Noční prohlídky, Samostatné prohlídky
    Liberecký kraj
     Semily  (SM)