Hrady.cz
Zámek s přilehlým parkem vzrostl ze staršího objektu tvrze za Antonie z Klebelsberku (rozené Krakovská z Kolovrat) v rozmezí let 1773-1785. Jedním z majitelů zámku v 19. stol. byl např. i hrabě František Josef Desfours. Dnes zde sídlí umělecká škola.
Graficke pismenko Nenápadný zámeček ležící hned vedle budov Čakovického cukrovaru dala přestavět (1773-85) ze starší tvrze jeho tehdejší majitelka Antonie s Klebelsberku, rozený Krakovská z Kolovrat. V druhé polovině 19. stol. byl zámek ještě jednou upravován. Dnes je sídlem umělecké školy. Mezi cukrovarem a zámkem se rozprostírá anglický park, který byl využíván mimo jiné i hospodářsky - jako ovocný sad. Před budovou zámku byl patrně (podle terénu) barokní parter, o kterém však nevíme kdy vznikl, ani kdy zanikl (podle skicy z roku 1842 již neexistoval).

historie

Kromě poslední zprávy o tvrzi u dolejšího čakovického dvora z r. 1686 máme z úředního odhadu také značně pozdní zmínku o druhé tvrzi u prostředního dvora (tzv. Aronovského). V odhadu se uvádělo, že je v tomto dvoře tvrz „od kamene vystavená šindelem přikrytá, v níž v hořejším štoku šest pokojů, pavlače a při zemi dva pokoje, čtyři komory a kůlna se nachází“. Tato tvrz byla nepochybně nově vystavěna nebo přestavěna, protože za třicetileté války

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 8.1. 2006

tvrz přestavěná na zámek