Hrady.cz
Gotický hrad pánů z Hradce ze 14. stol., renesančně upravený na lovecké sídlo. V pol. 20. stol. zrekonstruován.
hrad Roštejn
pohled z nádvoří
Hrad se nachází asi 7 km od Telče. Krásná památka, která rozhodně stojí za návštěvu.
28.5. 2002

historie

Hrad Roštejn, který se zvedá na skalnatém vrchu ve výši 677 m v romantických lesích u vsi Doupě, pochází z poloviny 14. století. Vystavěli jej asi pánové z Hradce. Měl původně osmibokou věž s břitem, postavenou na skalisku, a k ní přiléhající hradní palác. Kolem r. 1353 byl obehnán gotickým opevněním s kruhovými baštami, z nichž se dodnes zachovaly zbytky hradeb; v době válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem bylo jeho opevnění rozšířeno. Jako

Sám rohatej ho vystavěl
    Vypráví se, že kdysi se pán na Telči upsal čertu, aby mu tu vystavěl hrad. Ale musel tak učinit přes noc a skončit ráno, než kohout zakokrhá. Kameny rarach nosil až od Telče z kopce Oslednice. Když zdvihal poslední, ozval se, jak jinak, ze vsi první kohout. Zklamaný čert mrštil kamenem do nedalekého rybníka, kde zůstal dodnes, stejně jako otisk ďábelského kopyta na skále, které se od těch časů říká Čertova šlápota. Jiná verze pověsti ovšem

Jenny / Výlety, 11.1. 2005
    Poklad na Roštejně
    Kdysi prý žil na Roštejně velice krutý rytíř, jenž nadevše miloval peníze. Nestačilo mu, že do krve sdíral své poddané, ale s bandou vyvrhelů často vyrážel do okolí, aby vraždil a loupil. Nakradené zlaťáky pak pečlivě schraňoval v sudu ukrytém hluboko v podzemí hradu. Když už měl sud téměř plný, onemocněl a zemřel. Boží trest ho však neminul. Proměněn v šeredného čerta sedí na svém krví zbroceném pokladu. Bez zamhouření oka ho musí hlídat až do

Vl.Studecký-dle kalendáře Soni Thomové, 19.1. 2006
    Legenda s krvavými dlaněmi.
    Sám velký Jan Žižka, než se stal legendárním vojevůdcem, byl jen obyčejným lapkou, který škodil jak jistě víme především Rožmberkům a okrádal je o jejich majetky. Když ale jeho bojová mašina svou setrvačností procházela rozhraním dnešní Vysočiny a jižních Čech, narazil bojechtivý Žižka na překrásný lesní hrad Roštejn. Respektive v tehdejším lužním lese objevil jeho mohutné opevnění. Tento hrad byl v rekonstrukci roku 1353 obehnán gotickými

Jaroslav Šefčík , 6.4. 2009

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Noční prohlídky
     Jihlava  (JI)
    Doupě