Hrady.cz
Zřícenina hradu, zal. v 2. pol. 13. stol. Smilem z Lichtemburka. Jeho potomky směněn r. 1345 s Janem Lucemburským za hrad v Poděbradech. R. 1362 koupen Ješkem ze Zlíchova, předkem Andělů z Ronovce. Hrad zpustl v 15. – 16. stol.
Zafixované zříceniny hradu Ronovce vás přijmou obzvláště v letním slunném dni do chladivé náruče zdí. Na hradě je pamětní deska Josefu Čapkovi.
28.5. 2002

turistické

Z križovatky Ve Žlabě je asi nově či krátce přeznačena žlutá značka jinak než je v mapách, ale k hradu vás dovede. A pozor na poslední velkou křižovatku před hradem (v mapách značenou jako "smrk"), rozcestníky jsou tak šikovně schovaný na stromě z opačný strany, že z příchozího směru nejsou vidět.
    Jan Pospisil , 5.7. 2012

Pamětní deska
    Na hradě je pamětní deska Josefu Čapkovi. Tento Josef Čapek nebyl onen známý grafik a spisovatel, ale místní vlastenec a zakladatel muzea v Dolní Krupé. Zemřel 1988.
    Hynek Barren, 21.4. 2007
    Nedaleko obce Dolní Krupé na stráni nad Břevnickým potokem rozkládají se skromné zbytky hradu Ronovce, nazývaného původně Sommerburg (Letní hrad). Podle keramiky nalezené v jeho zřícených zdech při výkopech v l. 1957–1960 lze se domnívat, že hrad Ronovec byl vystavěn z kamene kolem r. 1262 na základech staršího roubeného hrádku, který vyhořel asi v první polovině 13. století. Hrad Ronovec chránil od jihu dvojí příkop zesílený valem a od západu

Havlíčkův Brod  (HB)