Den boje za svobodu a demokracii
Trojkřídlý zámek v klasicistním a částečně novobarokním slohu na místě zaniklé renesanční tvrze. V parku stojí pavilon zvaný Lovecký zámeček, Švýcárna a bazén se sousoším. V současné době slouží jako společenské místo.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Zámek se nachází v obci Šilheřovice jen 15 km od středu Ostravy. Byl postaven koncem 18 století a obklopuje jej rozsáhlý krajinářský park o rozloze 98 ha založený po roce 1820. Již cestou k zámku budete proházet okolo hudebního pavilonu. Kromě zámku najdete v parku kašnu, z druhé strany zámku bazén se sousoším, zámeckou oranžerii, založenou pro pěstování ananasovitých rostlin, Lovecký zámeček z konce 19. stol. a Mléčnici. V oranžerii dnes sídlí golfový klub a v Loveckém zámečku a Mléčnici jsou restaurace. V parku jsou rybníky a zámecké Evelinino jezero. Vlastní budova zámku byla po roce 1945 využívána jako domov mládeže či ...
13.11. 2004

historie

Šilheřovice jsou poprvé připomínány v roce 1377, kdy je držel Mikuláš Mšan. Ve druhé polovině 16. stol. drželi Šilheřovice páni z Vrbna a do této doby je s největší pravděpodobností datována i renesanční tvrz. Ve druhé polovině 17. stol. se majitelem panství stává opavská jezuitská kolej. Po zrušení jezuitského řádu roku 1773 se panství stalo majetkem náboženského fondu od kterého jej koupil Fridrich Eichendorf. Ten zde po roce 1787 nechal snad

13.11. 2004

Časová osa

1377
    Šilheřovice držel Mikuláš Mšan.
    ve druhé polovině 16. století
    Šilheřovice vlastní páni z Vrbna a do této doby je s největší pravděpodobností datována i renesanční tvrz.
    ve druhé polovině 17. století
    majitelem panství se stává opavská jezuitská kolej
    1773
    Zrušení jezuitského řádu. Panství stalo majetkem náboženského fondu od kterého jej koupil Fridrich Eichendorf.
    1787
    Na místě zpustlé tvrze postaven zámek v romantickém historizujícím slohu.
    1844 - 1945
    Panství v majetku rodiny Rotschildových. Byl upraven zámecký park a vybudovány skleníky.
    1945 - 2004
    Zámek využíván jako Střední odborné učiliště a Hotelová škola.
    2007
    Zámek je na prodej
    2008
    Zámek má nového majitele a prochází rekonstrukcí
    2010
    Zámek opraven a je částečně přístupný veřejnosti pro konání komerčních akcí, hostin, svateb, recepcí, plesů apod..

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Pronájem prostor, Svatby
     Opava  (OP)