Hrady.cz
Zaniklá tvrz. V písemných pramenech o ní není zmínka, ves Lipňany se zmiňuje r. 1366. Do r. 1455, kdy byla připojena ke Slavěticím, byla samostatným zbožím. Archeol. nálezy datují život na tvrzi do období 13.–1. pol. 14. stol. Vesnice byla opuštěna v l. 1493–1503 v důsledku česko-uherských válek.
Pravděpodobné místo tvrze
pohled od severu
© Roman Řezáč 11/2004
Graficke pismenko Místo tvrze leželo ještě donedávna v těsné blízkosti vesnice Lipňany, které však zanikly v souvislosti se stavbou dukovanské elektrárny. Dnes je připomíná pouze kaplička u silnice, kde ves stávala. Tvrz je literaturou uváděna asi 800 m jihozápadně od západní čtveřice chladících věčí, na západním břehu rybníka, který se nachází v pramenné úžlabině. Její východní část je porušena břehem rybníka a západní rozorána v přiléhající pole. Uvedené lokalitě, literaturou uváděného půdorysu a popisu odpovídá místo, které zde uvádíme. Tvrziště je však až na náznak valu na severu a jihu a středového pahorku již téměř zaniklé. Snad jen z určitého ...

historie

Samotná tvrz se v pramenech neobjevuje, ves Lipňany se poprvé zmiňuje v roce 1366 a do jejich připojení ke Slavěticím v roce 1455 byly samostatným zbožím. Podle nálezů keramiky můžeme datovat život na tvrzi od 13.století do poloviny 14.století. Samotná ves byla prokazatelně opuštěna mezi roky 1493 - 1503 v důsledku česko - uherských válek.

zaniklý
     Třebíč  (TR)