Hrady.cz
Zříceniny gotického hradu z 15. st. První zmínka 1427, po r. 1538 opuštěn, r. 1608 se uvádí jako pustý. R. 1643 přepaden a vypálen Švédy. Dochováno rozsáhlé zdivo obytné věže, brány, hradeb, bašt a dalších budov.
Graficke pismenko Hrad leží 11 km jihozápadně od České Lípy nedaleko Blíževedel. Když se vydáte do těchto končin vlakem, doporučuji vystoupit ve stanici Blíževedly a navštívit skalní hrad Hřídelík, který je po červené turistické kousek od této vesnice. Poté se vydejte dále přes město 4 km po červené na hrad Ronov, který se v tamní krajině tyčí nad veškeré kopce. Když už budete v cestování doporučuji pokračovat po Ronově ještě dále asi 6 km na hrad Vítkovec, který leží v chatové turistické oblasti u skvělého rybníka na koupání. A nakonec putování na vlak do Zahrádek.(1,5 km červená a 2 km modrá turistická).
28.5. 2002

turistické

Hrad Ronov je návštěvný celoročně, i když zimní prohlídku hradu příliš nedoporučuji, jelikož i na podzim je cesta dosti kluzká a kopec příliš strmý. Ale jinak tento hrad za podívání rozhodně stojí.
    28.5. 2002

historie

Hrad Ronov stával na vysokém osamělém kopci severně od Blíževedel. Na hrad vedly dvě cesty od Blíževedel a Stvolínek, které se těsně na úpatí spojily a cesta pak prudce stoupala až na vrcholek. Pro svou polohu nemusel mít hrad ani náspy, ani příkopy, postačily vnější hradby, které se dodnes dobře zachovaly. Do hradu se vstupovalo od jihovýchodu první branou, která byla ve věžovitém stavení, jež mělo vnější nároží zaobleno. Podstatné zbytky

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)