Hrady.cz
Botanická zahrada se zaměřením na keře a stromy z celého světa vznikla v letech 1906-1928, kdy zde působil Quido Reidel a do roku 1945 i jeho dcera. R. 1958 zde bylo založeno arboretum. Od r. 1990 vznikaly expozice zaměřené na geografické celky.
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko Arboretum Nový Dvůr – druh specializované botanické zahrady se zaměřením na keře a stromy se nachází asi 12 km západně od Opavy. Jeho uspořádání láká k prohlídce milovníky dřevin snad v každém ročním období.

Základem pro dnešní sbírku se stal původní zámecký park. Dnes činí plocha arboreta 23 ha a roste zde na 7 000 druhů, variet, kultivarů a odrůd dřevin z celého světa. Mezi nejzajímavější expozice patří cedr atlaský, borovice malokvětá nebo zeravinec japonský.
29.10. 2004

historie

Základy dnešní sbírky vznikly v letech 1906 – 1928 v době, kdy zde působil Quido Riedel, který se na Novodvorské panství přiženil. Původně tato dendrologická sbírka čítala přibližně 500 druhů a forem dřevin a rozkládala se na ploše necelé 2 ha. I po odchodu Quido Riedla byla sbírka udržována jeho dcerou až do roku 1945. V roce 1958 bylo na místě této již stávající dendrologické sbírky založeno arboretum. V roce 1990 začaly vznikat nové expozice,

Parkoviště, Občerstvení, Rodiny s dětmi, Bezbariérový, WC, Suvenýry, Svatby
    botanická zahrada, arboretum