Hrady.cz
Zámek vybudován koncem 16. století na místě tvrze v renesančním stylu. V letech 1781 - 1799 byl klasicistně přestavěn. Roku 1808 vyhořel, ale byl znovu upraven a tak se zachoval do dnešní podoby. Zámku dominuje barokní věžička.
Čelní pohled na zámek
dnes je v něm základní škola
© Roman Řezáč 10/2004
Graficke pismenko Obec je známa především těžbou radioaktivních surovin a vápence. Dominantou je však zámek, který se nachází u silnice směrem na Rozsochy, hned za mostem u autobusové zastávky. Dnes je v něm základní škola. Vedle něj jsou zbytky anglického parku, který založil koncem 18. století hrabě Jan Nepomuk Mitrovský. Na východ od obce jsou potom zajímavé zbytky parku zvaného Templ s kaplí s hrobkou Mitrovských, vedle ní empírový obelisk přelomu 18. a 19. století.

historie

Zámek byl vybudován koncem 16. století na místě tvrze v renesančním stylu. V letech 1781 - 1799 byl klasicistně přestavěn. Roku 1808 vyhořel, ale byl znovu upraven, tak jak se zachoval do dnešní podoby. Zámku dominuje barokní věžička.

hrad přestavěný na zámek
     Žďár nad Sázavou  (ZR)