hrad Rokštejn

Rukštejn, Rokštýn
Zřícenina hradu založeného patrně Hrutem z Kněžic. První zmínky z r. 1289. Po r. 1359 velkoryse přestavěn a luxusně zařízen. Na přelomu 14. a 15. st. odkoupen Valdštejny. Za husitských válek poškozen, v druhé pol. 15. st. opuštěn a již neobnoven.
Celkový pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Hrad Rukštejn je nedaleko Jihlavy, mám takový pocit, že vlakem se jede až do Přímělkova odkud je to 1km po turistické značce. Hrad je asi 12 km vzdušnou čarou JJv od Jihlavy. (Díky za informace BV)
28.5. 2002

turistické

Hrad se v roce 2009 hodně opravoval, přesto se tam zatím nevybírá vstupné. Prohlídku zříceniny doporučuju spojit s procházkou okolo říčky Brnice, je to krásné místo.
    Viktor Bernat , 22.11. 2009
    Hrad leží v údolí říčky Brtnice, cca 18 km od Jihlavy a cca 6 km od města Brtnice. Nejbližšími vlakovými zastávkami jsou Dolní Smrčné a Přímělkov – obě cca 1,5 km od hradu. Z obou zastávek vedou k hradu turistické značky. Pokud jedete autem, nespoléhejte se na to, že se s ním dostanete až k hradu – vedou k němu buď ryze lesní, nebo značně rozbité cesty, auto je tedy lepší odstavit v některé z blízkých vesnic. Ve všední dny je také možnost dostat

Sidonie, 2.8. 2011

historie

Brtnice s okolím byla původně zeměpanským majetkem, který později královna Konstancie darovala tišnovskému klášteru. Když vznikla domněnka, že se tu skrývá množství stříbrné rudy, vzal si král Václav I. zboží zpět. Naděje se však nesplnily a rozsáhlý újezd získal brtnický Hrut z Kněžic (1213–1259) z rodu Hrutoviců, který postavil k jeho ochraně hrad, připomínaný poprvé v r. 1289; tehdy se podle něho nazývali bratři Bernart, Zdislav a Vrš z

Jihlava  (JI)