Hrady.cz
Zámek, původně tvrz, zažil množství majitelů. Za Leskovců z Leskovce v 2. pol 16. st. byla tvrz přestavěna v renesančním slohu. Rod Regalů dal tvrz přestavět na zámek r. 1734. Dnes je zámek dvoupatrová budova, v soukromém majetku.
pohled od východu
Graficke pismenko Ves a tvrz stojící při okraji rybníka se nazývala Dobešova podle majitele Dobeše z Bechyně (+1307). Další držitelé Horní Cerekve jsou známi až v druhé polovině 14. století, totiž Hynek a jeho syn Matěj (okolo r. 1360), páni z Vlašimi jinak z Jankova. Po nich následovali Čeněk (r. 1373) a Hynek (r. 1387) Krušinové z Lichtenburka. Nejpozději r. 1411 se dostala Horní Cerekev do vlastnictví Leskovců z Leskovce. Z nich první známý Jan Leskovec se připomíná r. 1411. padl při srážce s táborským vojenským oddílem r. 1424 u Želiva. Jeho vnukem Albrechtem vymřela (asi r. 1505) mladší rodová větev. K držení Horní Cerekve se dostala ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986 (doplněno redakcí hrady.cz), 21.10. 2004

tvrz přestavěná na zámek
     Pelhřimov  (PE)