Hrady.cz
Opevněný mlýn ze 16.st. byl vystavěný na základech středověké vodní tvrze, z níž se dochovala mohutná věž. Dík častým přestavbám má stavba znaky mnoha slohů.
Věž mlýna od východu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Starší literatura uváděla objekt jako tvrz, v novějších kastelologických publikacích však již chybí. Soupis památek B. Samka jej uvádí jako mlýn či dvorec z 2. poloviny 16. či počátku 17. století.
Rozsáhlému areálu obehnanému kamennou zdí dominuje na severozápadě dvoupatrová věžovitá stavba postavená nad mlýnským náhonem – ten protéká strouhou pod průjezdem v přízemí.
Zany (podle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, díl 1. [A/I], Academia, Praha 1999), 27.11. 2004

mlýn
    vodní