zámek Měcholupy

Starý zámek
Zámek byl přestavěn ze starší tvrze ve druhé polovině 16. stol. v renesančním slohu. Roku 1722–23 byl opravován a barokně upraven. Po roce 1945 se stal majetkem JZD Měcholupy. Dnes je zámek v soukromých rukou.
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko Vodní tvrz nebo též starý zámek se nachází v centru Měcholup v jejichž těsné blízkosti je několik rybníků. Tvrz je dnes v soukromých rukou využívána majiteli k bydlení a snad právě proto je ve velmi dobrém stavu. Z původní tvrze jsou zachovány valené klenby s lunetami a v přízemí arkády do malého dvora.
14.10. 2004

historie

Přesné datum vzniku vodní tvrze není známo. Snad stála již v 16. stol. nebo i dříve.Ve druhé polovině 16. stol. byla přestavěna na malý renesanční zámeček. V té době ji drželi Sedlečtí z Újezdce. Později se majitelé střídali a v roce 1696 statek koupil velkopřevor Ferdinand Ludvík Kolovrat Libštejnský pro maltézský řád. V roce 1717 měl zámek devět místností, byl patrový se střechou krytou šindelem a obklopoval jej bažinatý příkop. Roku 1722 byl

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)