Den boje za svobodu a demokracii
Zámek – vila byla postavena roku 1873 pražským hoteliérem Antonínem Cívkou. Budova sloužila jako stáčírna likérů, dozrávárna banánů a misijní škola. Natáčely se zde „Ostře sledované vlaky“ Jiřího Menzela.
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko Tuto rozsáhlou novorenesanční vilu si nechal postavit ve druhé polovině 19. stol. (1873) pražský hoteliér Antonín Cívka. Na blízkém pahorku pěstoval vinou révu a vile se začalo říkat nejprve "Letohrádek rodiny Cívkovi" a později "Zámek Vinice". Jižní průčelí zámku s terasou a dvěma obytnými věžemi. Rozsáhle sklepy byly určeny k uskladnění vína. Zámek není na seznamu kulturních památek.

Zámek přebudován na pravoslavný ženský monastýr sv. Václava a sv. Ludmily.
    Johannes Cladis, 15.7. 2014