Hrady.cz
Zámek nechala postavit Marie Elgerová z Eichbergu v letech 1833–1834 na místě starého, zaniklého zámku. Později jej získali Pillersdorfové, kteří ho vlastnili až do roku 1945. Dnes je v zámku pobočka Zemského archivu v Opavě.
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko V obci Neplachovice, při silnici z Opavy do Krnova, stojí v její severní části zámek z roku 1834. Zámek byl vystavěn v pozdně empírovém slohu. Jedná se o jednopatrovou obdélníkovitou budovu se sedlovou střechou. V průčelí je balkón podpíraný čtyřmi toskánskými sloupy. Z druhé strany je terasa s dvouramenným schodištěm. V parku barokní plastiky.
Zámek je z části podobný nedalekému zámku ve Štemplovci, který byl postaven přibližně ve stejné době.
8.10. 2004

historie

V obci Neplachovice stávala původně tvrz, snad ze 14. století. Avšak první zmínka v písemnostech je o ní až v roce 1490. Pravděpodobně v 17. stol. , kdy statek vlastnili Lichnovští z Voštic byla tvrz přestavěna na zámek. Tento zámek je v literatuře označován jako starý a koncem 18. století jej zničili pruští vojáci. Dnes nelze ani s jistotou říci, kde stával. Počátkem 19. stol. vlastnila Neplachovice Marie Elgerová z Eichbergu a ta nechala v

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 8.10. 2004
    Zámek byl postaven v letech 1837-1840 Marii Elgerovou z Frohbergu. Součástí byl také anglický park, klasicistní skleník a zimní zahrada. Zámek můžeme přiřadit k typu drobných aristokratických sídel, který se označuje jako vila a který se od konce 30. let 19. století hojně objevuje na slezském venkovně. Přestože je autor projektu neznámý, mohl by jím být některý z tehdejších významných opavských stavitelů. Nabízí se jméno Franze Biely, o němž

Roman Antala , 27.8. 2015

Opava  (OP)