zámek Vimperk

Winterberg
Zámek přestavěný z královského hradu. Postaven před r. 1264, často střídal majitele, přestavěn za Kaplířů po r. 1479, renesanční přestavba v l. 1530–60. Dnešní podoba výsledkem schwarzenberských přestaveb 18. a 19. st. V části zámku sídlí muzeum.

Historie zámku Vimperk

Graficke pismenko Vimperský zámek vznikl na původním gotickém hradu založeném údajně před rokem 1263 Purkartem z Janovic, který se právě v roce 1263 poprvé uvádí s přídomkem z Vimperka (de Winterberk). Hrad vstanul nad již dříve vzniklým městečkem, které snad založily dělní mnichové z bavorského kláštera Wimberk, kolonizující nepřístupné pohraniční lesy a kteří mu pravděpodobně dali jméno po své domovině. Hrad samotný sloužil převážně k ochraně odbočky Zlaté stezky (obchodní stezka) z německého Pasova do českého vnitrozemí a jako centrum rozlehlého panství. Po nemilosti u Záviše z Falkenštejna se neznámým způsobem dostali na hrad počátkem 14. století ...
Jan Vávra; Vimperk město pod Boubínem - A. Beneš, V. Starý, J. Solar; Encyklopedie českých zámků - P. Vlček;, 16.5. 2003

historie

Někdejší vimperský hrad býval jedním ze starých pevnostních objektů v jihozápadní oblasti Čech. Jeho počátky sahají do poloviny 13. století. Nejstarší část hradu, velkou obytnou věž, vystavěl na jihozápadním konci staršího hradiště na okraji skalnatého výběžku pravděpodobně zvíkovský purkrabí Purkart z Janovic, který se v r. 1264 uvádí s přídomkem „z Vimperka“. Z majetku Purkartových potomků vzniklo brzy sídliště (uvádí se v r. 1359), které

Zámek je v současné době s výjimkou musejních prostor vyklizený. Probíhá zde archeologický a stavebně historický průzkum jako počátek přestavby na enviromentálně - vzdělávací centrum Národního parku Šumava, která má být hotova do sedmi let. Poněkud megalomanský program přinesl již dnes řadu nových skutečností: zejména existenci bergfritu (útočištné věže) v severním vrcholu areálu někdejšího hradu a řadu záklopových renesančních stropů v horním i