Hrady.cz
Vodní nádrž postavená v letech 1930–1933 nedaleko Vranova nad Dyjí jako prevence proti povodním, zároveň je zde funkční elektrárna se třemi turbínami. Významná rekreační oblast znojemska, jezeru se přezdívá Moravský Jadran.
Vranovská přehrady
Silnička hrází.
Graficke pismenko Vranovská přehrada je jedním z center cestovního ruchu znojemského okresu. Tato přehrada patří mezi nejteplejší přehrady v České republice a také proto se jí neskromně říká „Moravský Jadran“. Koupání je zde možné již počátkem června a sezona končí až v polovině září. Kvalita místní vody zde je dlouhodobě hodnocena jako dobrá. Turisté se začali o rekreaci ve Vranově nad Dyjí zajímat již v období po 1. světové válce. Mezi rekreační služby vranovské přehrady patří například Lodní přeprava, kterou zajišťují lodě Valentýna a Viktorie s 5 přístavišti po délce Vranovské přehrady. Další atrakcí je turistický vláček, který vozí pravidelně turisty ...
Michal Kiesel, 3.11. 2007

popis

Monumentální Vranovská přehrada byla vystavěna v letech 1930 až 1933 na základě projektu syna vranovského stavitele Schmidta, studenta architektury na technice ve Švýcarsku, který na projektu spolupracoval se svými spolužáky. Na stavbě hráze pracovalo 2 500 lidí a byla dokončeno za tři a půl roku. Důvodem ke stavbě byla zejména častá záplavová aktivita řeky Dyje, a také využití toku k výrobě elektrické energie. Plocha jezera činí 765 ha,

Bílá lávka vznikla v letech 1992 a 1993. Důvodem byl zvyšující se počet rekreačních objektů na levém břehu přehradního jezera. Dosavadní přívoz byl z hlediska dopravní obslužnosti nedostačující. Díla se shostila trojice moravských projektantů ing. prof. J. Stránský a ing. I. Hustý a ing. J. Jordán. Lávka je tvořena 28 metrů vysokými pylony tvaru písmene A. Mostovka o délce 252 metrů a tloušťce 0,4 metru je zavěšena na dvou nakloněných vysokých

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Ubytování
    vodní plocha