Hrady.cz
Kostel Nalezení a povýšení svatého Kříže přilehá k zámku a parku,spolu tvoří dominantu obce. Původně byl zámeckou kaplí, v r. 1794 byl přestavěn na samostatný barokní kostel. Ve zdi vedle vchodu do kostela je vsazen smírčí kříž. Kostel ani zámek není volně přístupný. Vstup je možný pouze do parku.
Čelo kostela
© Roman Řezáč 09/2004
Graficke pismenko Kostel Nalezení a povýšení svatého Kříže přiléhá k zámku a parku, spolu potom tvoří dominantu obce. Není volně přístupný, stejně jako zámek a vstup je možný pouze do parku, který je známý sbírkou exotických dřevin, rododendronů a azalek.

historie

Farní kostel těsně přiléhá k zámku a není to náhoda, původně byl totiž zámeckou kaplí, teprve v pozdější době byl přestavěn na samostatný barokní kostel. To se stalo v roce 1794 za Seldernů. Po požáru v roce 1825 byl znovu obnoven a roku 1890 byla přestavěna původní dřevěná věž na zděnou.

Smírčí kříž
    Ve zdi vedle vchodu do kostela je vsazen smírčí kříž, původně umístěný na křižovatce lesních cest, kde myslivec potrestal svůdníka své manželky. Bližší údaje na připojené webové adrese.
    Rostislav Nebola, 22.6. 2007

Žďár nad Sázavou  (ZR)