tvrz Dobrá

Dobrozemická tvrz
Lokalita bývalé tvrze s funkcí vladyckého sídla rodu Vlčků z 15.-16.st. se nachází na parcele rodinného domu čp. 25. Větší část je dnes zastavěna. Plošina je asi 20 m široká a 3-4 m nad horizontem původního terénu.
Celkový pohled na pahorek tvrze od západu
Graficke pismenko Lokalita „dobrozemocké tvrze“ ležící na území obce Dobrá, vzdálené jen 5 km východním směrem od Frýdku, byla v zájmu historiků a badatelů již delší dobu. Její dosavadní lokace (Spurný, Samek a kol.) byla mylná. Doposud byla umísťována do míst kamenné hranolové věže poblíže staré hospody „U Oráče“ (č.p. 20), kterou považovali za obytnou budovu tvrze, přestavěnou ve druhé polovině 18. století, s odůvodněním na její zdi až 2 m silné, prý prozrazující účel stavby. Omyl prokázal badatel Josef Volný, který podrobným studiem pozemkových knih (gruntovnic) zjistil, že v místech Oráče a sýpky stály málo prosperující grunty, a že vrchnost nerozdělila původně ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek, J. P. Štěpánek a kolektiv, 2006), 29.6. 2006

Historie tvrze a rodu Vlčků z Dobré Zemice
    Vesnice Dobrá vznikla pravděpodobně v první polovině 13. století, pokud k jejímu založení nedošlo již v průběhu 12. století. Nejstarší dochovaný písemný údaj o vsi „Dobroczemicza“ je v dokumentu „Liber fundationis episcopatus Wratislawiensis“, přibližně z roku 1305. Dobrá Zemice podle tohoto seznamu desátků vratislavské diecéze platila po čtyřech skotech z lánu, tj. přibližně 2/3 ortu peněz. Přesný počet lánů v této vesnici není v dokumentu

Archeologický výzkum a nálezy na lokalitě tvrze
    Přestože je i plošina vyvýšeniny narušena stavebními úpravami, podařilo se tu na několika místech zachytit kulturní vrstvu o síle 10 – 20 cm. V šedočerně zbarvené vrstvě se hojně vyskytovaly přepálené kameny. V neporušené jihozápadní části plošiny byla v terénu prokázána část půdorysu nějakého staršího objektu. Z původně kruhového svahu vyvýšeniny se nejlépe dochoval jižní úsek, v jehož horní části zjišťovací sonda necelých 10 cm pod povrchem

Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), Jan P. Štěpánek, 29.6. 2006

Frýdek-Místek  (FM)