Hrady.cz
Dřevěný kostel byl postaven původně jako gotický r. 1485. Ještě r. 1688 byl zasvěcen sv. Mikuláši. R. 1808 se zmiňuje jako velmi zchátralý, v l. 1867-1891 prošel velkou opravou, při které byl výrazně přestavěn. Znovu byl opravován v l. 1931-1932, 1950 a 1995-1996. Patří mezi chráněné památky ČR.
celkový pohled na kostel
© Jan P. Štěpánek 02/2014
Graficke pismenko Nejcennější a nejstarší památkou obce Řepiště je místní dřevěný kostelík zasvěcený sv. Michaelu Archandělovi. Tento jednolodní filiální kostel s věží,pokrytý šindelovou střechou, stojící ve svahu pod hlavní cestou je zapsán na seznamu nemovitých kulturních památek (vedený pod č. ÚSKP 8-703). Patří do velmi kvalitního souboru dřevěných kostelů, kterých je na území frýdeckého okresu nejvíce v republice. Dnešní stav kostela by se dal popsat asi takto. Kostel je dřevěný na cihelné a kamenné podezdívce. Střecha, obě věže - hlavní i malý sanktusník, i boční stěny jsou z venkovní strany kryty šindelem. Střecha je mírně prolomená nad emporou a nad hlavním ...
info před kostelem, 3.10. 2004

historie

Názory na založení řepišťského kostela se v rozličných pramenech různí. Udává se datum mezi léty 1484-85. Řepištský kostel byl původně kostelem farním. Od roku 1652 patřil protestantům (luteránům), kterým byl v r. 1654 odňat a přifařen k šenovské faře. Ze zápisů je vidět, že ještě r. 1688 byl kostel zasvěcen sv. Mikuláši, že byl celý ze dřeva, strop a podlaha z desek. Z vnější strany kostela byla galerie, krytá podsíň zvaná "sobota" (podobně