hrad Rabštejn

u Bedřichova
Zřícenina hradu, zal. na přel. 13.–14. stol. R. 1318 dobyt biskupem Konrádem na odbojném Jindřichovi z Lipé; navrácen a Pertoldem z Lipé prodán r. 1355 markr. Janovi. Často zastavován. V moci kališníků za husit. válek. Opuštěn po pol. 16. stol.
Rabštejn u Rýmařova
2003 ©Martin Klimánek
Graficke pismenko Jedna z cest, jak se dostat na zříceninu Rabštejn je z Bedřichova po červené značce. Připravte se na poměrně strmý kopec a ostřejší výstup. Po stálém stoupání Vás však na kopci po 2 km čeká občerstvení, kde se dá příjemně posedět a vydýchat. Odtud je to na hrad ani ne kilometr. Z hradu toho sice moc nezbylo, jedná se o skalní hrádek, ale i tak to stojí za propocené triko. A když jdete, jako já, s 10 kg batohem na zádech, je to v podstatě odtučňovací kůra. Pokud nejste nijak nároční a pohodlní, vřele doporučuji. Je to romantické místo uprostřed skal, kde se dá popřemýšlet o věcech minulých i budoucích...
PhDr.Lenka Svobodová, 12.5. 2003

historie

Trosky hradu Rabštejna stojí nad obcí Bedřichovem (nyní část obce Oskava) na svahu horského hřbetu svažujícího se do údolí říčky Oskavy. Z dálky působí mohutným dojmem, protože oba strmé rozeklané skalní bloky, na nichž byl vybudován vlastní hrad, samy vypadají jako strážní věže se zdmi a cimbuřími. Dnes jsou ovšem z větší části zakryty hustým lesem. Hrad Rabštejn byl postaven někdy na rozhraní 13. a 14. století. Je pravděpodobné, že se tak

Pověst o zakladateli hradu Rabštejn a jeho šumperském příteli
    Někdy na počátku 13. stol. stával v Německu poblíž Jeny hrad, který patřil Walterovi z Gleisbergu. Když se tento rytíř odebral na věčnost za svou manželkou, zůstali po něm synové Heinrich a Volkmar. Po čase padla oběma do oka krásná Hildegarda, dcera bohatého Gerharda ze Steinu; mladší Volkmar však z bratrské lásky svůj cit neprojevil. Pyšný Gerhard podmínil ruku své dcery tím, že Heinrich nejprve odjede s křížovou výpravou do Palestiny, neboť

Šumperk  (SU)