Hrady.cz
Nejmohutnější zřícenina hradu v Čechách zal. pány z Budětic poč. 14. stol. Později jej vlastnili Švihovští, významně rozšířili za účasti stavitele Benedikta Rejta. Po 30ti leté válce zpustl. R. 1421 zde přišel o druhé oko Jan Žižka z Trocnova.
Rabí
Graficke pismenko Hrad Rabí je nedaleko Sušice. Perfektní je dojet vlakem do stanice Žichovice a odtud po žluté turistické 2 km na hrad. Nedaleko zastávky je také skvělý zatopený lom, kde se dá výborně koupat a i přespat pod širákem.
28.5. 2002

Prohlídkové okruhy:
    PALÁC - prohlídkový okruh s průvodcem. Popis velkého nádvoří, prohlídka čtyř zpřístupněných místností Břeňkova paláce s expozicí modelů hradu, přibližující stavební vývoj jednotlivých fází, dále pak archeologické nálezy z hradu a výstava kamnových kachlů. Prohlídka pokračuje na vyhlídkovou terasu, dále přes šenkovní schodiště do prostor největšího sklepení. Okruh končí návštěvou hradní hladomorny. Doba prohlídky cca 45 minut. VĚŽ -

Tip na občerstvení
    Pod hradem se nachází útulná hospůdka s dobrou českou kuchyní a příjemným posezením a také teráska s výbornou českou točenou zmrzlinou, kde se můžete rychle občerstvit, když spěcháte.
    Svatošová, 12.4. 2016

historie

Založení hradu Rabí není písemně doloženo. Usuzuje se však, že jeho zakladateli byli páni z Velhartic, jimž prokazatelně koncem 13. století patřil nedaleký hrad Budětice. Po celou první polovinu 14. století, kdy se stavbou hradu bylo započato, nemáme žádné písemné zmínky ani o zakladateli ani o majiteli některé blízké lokality. Poprvé jsou pro nejbližší oblast zmínky v r. 1362 o Švihovských z Rýzmberka. Nejstarší údaj o hradu Rabí je z r. 1380,

Žižka před Rabím
    V dubnu roku 1420 objevil se Jan Žižka po prvé před hradbami Rabí, aby zničil moc svých zapřisáhlých odpůrců. Hrad byl považován za nedobytný. Proto sem byly sneseny z okolí kostelní poklady i panský majetek: klenoty, zlato, roucha, zbroj. Husité se obořili na hrad nečekaně prudkým útokem. Po krátké střelbě přitrhli k hradbám, zapálili některé budovy v hradě, vyplnili příkopy slamou a chrastím a dostali se k hradbám. Zlezli je a vnikli do

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 27.11. 2002
    Tajemná studna
    Byl to malý div světa, když byla budována studna na rábském hradním nádvoří. Bylo nutno prokopati celý skalnatý vrch, aby bylo dosaženo vody, jíž by byla zásobena hradní posádka v případě obležení. Páni Švihovští nešetřili peněz. Byli to velmoži, zastávající výnosné zemské úřady, patřily jim kromě četných statků i bohaté zlaté doly a poříční ryžoviště. Toho se však prý přece nenadáli, že je bude státi studna více nežli celý hrad. Studna

Rábský čert
    Pan Půta Švihovský si přivezl z cesty po dalekých krajích ochočenou opici. Byla velmi přítulná a brzy zdomácněla na hrabě Rabí, jehož komnatami se směla volně procházeti. Pan Půta se bavil jejími šprýmovskými kousky i tím, jak naháněla strachu lidem, z nichž mnozí ji měli za čerta. Jednou odejel pan Půta do Prahy. Svěřil opici svému starému služebníku a nařídil mu, aby ji dobře krmil i hlídal. Opice marně hledala pána po všech koutech hradu. V

popis

Zakladateli hradu byli okolo roku 1300 páni ze sousedních Budětic, z rodu pánů z Velhartic. Do psaných dějin vstupuje Rabí až roku 1380, kdy bylo majetkem Půty Švihovského z Rýzmberka. V letech 1420–21 byl hrad dvakrát dobyt husity a při druhém obležení zde Jan Žižka přišel o druhé oko. Škody z těchto dobytí byly záhy odstraněny a okolo roku 1490 započala velkolepá pozdně gotická přestavba, probíhající patrně za účasti Benedikta Rejta. Ve 30.

28.5. 2002

Svatby, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry
     Klatovy  ( KT)
    Rabí