Hrady.cz
Zámek byl přestavěn z nevelkého, staršího hradu po roce 1551 Ondřejem Ungnadem ze Suneku v renesančním slohu. V letech 1711- 1948 patřil zámek Schwarzenbergům. Po zestátnění zde byla škola, později byla budova využívána k rekreaci.

dějiny hradu

Graficke pismenko Nevelký hrad na pravidelném čtverhranném půdorysu založil někdy kolem poloviny 13. století panovník, první zmínka pochází z roku 1282, kdy jej v zástavě drželi bratři Pruschenkové ze Stettenberka. V roce 1334 jek Karel IV. vyplatil a ve svém návrhu zákoníku Majestas Carolina jej zařadil mezi podmínečně zcizitelné hrady. Přesto jej přesně o sto let později císař Zikmund zastavil Oldřichovi z Rožmberka, v dalších letech se majitelé často střídali, proto se není čemu divit, že hrad postupně pustnul a někdy je dokonce uváděn jako tvrz. V 60. a 70. letech 15. století byl přesto přestavěn, stavěl zde i Vojtěch z Pernštejna po roce ...

popis
    K čtyřúhelnému obvodu hradu se přikládala palácová křídla. Nejdříve vzniklo severní a po něm jižní křídlo. V severozápadním koutě nádvoří snad mohla volně stát okrouhlá věž. Nejspíše v rámci pozdně gotické přestavby vzniklo západní křídlo a nějaká zástavba se dá předpokládat i na východě. V té době vznikla i čtverhranná věž vystupující ze severovýchodního nároží hradu. Renesanční přestavba zvýšila budovy o druhé patro, renesanční zdivo bylo