Hrady.cz
Původně zřejmě gotický kostel ve Spořicích stojí na ostrůvku, vytvořeném v ploše rybníka. Přístup zajišťovaly dva můstky, kdysi spalné či zvedací. Dnes je kostel ve velmi špatném stavu s četnými statickými poruchami, nepřístupný.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Spořice přiléhají na západě k Chomutovu, prochází jimi silnice I/7. Ke kostelu v jižní části obce se dostanete po místní komunikaci přes most nad Hačkou. Kostel je nepřístupný, oba mostky přes rybník jsou přehražené.
Z Chomutova sem zajíždí autobusová linka MHD, nejbližší železniční stanicí je Chomutov hlavní nádraží.

Kostel svatého Bartoloměje ve Spořicích
    Kostel ve Spořicích představuje příklad venkovské opevněné svatyně s výjimečně dochovanými obrannými prvky, zejména s rybníkem, plnícím funkci vodního příkopu. Vysoká, velmi subtilní věž je vložena do jihovýchodního koutu obdélné lodi. Severní stěna věže zároveň tvoří jižní stěnu vítězného oblouku, rozdělujícího loď a presbyterium. Presbyterium bylo původně klenuté, jak dokládá výběh kamenného žebra v jihozápadním koutu prostory. Západní stěna

Ivan Grisa, dle Jan Beránek - Petr Macek - Jaroslav Pachner: Terénní průzkum středověké sakrální architektury v okrese Chomutov, Ústecký sborník historický, Muzeum města Ústí nad Labem, 2001, 4.1. 2010

Chomutov  (CV)
    Spořice