Hrady.cz
Zřícenina rozsáhlého hradu ze 13. stol. v raně gotickém slohu. Vlastnil Filip mladší z Pernštejna, poté markrabě Jan. Z majetku Lomnických na Jana z Pernštejna. V 2. pol. 15. stol. rozbořen za Česko-uherských válek.
Zbytek bergfritu od jihozápadu

PYŠOLEC

Graficke pismenko Rozsáhlý hrad Pyšolec, středisko samostatného panství, byl vystavěn v 13. století v raně gotickém slohu, jak svědčí jeho dochovaná zřícenina. V pramenech se o něm dozvídáme teprve r. 1350, kdy jej Filip mladší z Pernštejna prodal Ješkovi z Kounic; tehdy byl hrad v sutinách. Při prodeji uzavřel Filip s Ješkem smlouvu o postoupení majetku v případě úmrtí jednoho z nich. Ješek zemřel brzy po koupi a Pyšolec se spolu se vsí vrátil k Pernštejnu. Filip vyměnil v r. 1359 zbořený hrad Pyšolec s územím až po říčku Bystřičku za zboží v Dunajovicích s markrabětem Janem. Markrabě v témž roce získal ...

Žďár nad Sázavou  (ZR)