Zbytky hrádku z konce 13.století, který se nachází na území vojenského újezdu.
Pohled z přístupové šíje na vzdálený kopec s hradem
© Roman Řezáč 02/2006
Graficke pismenko Poměrně rozhlehlý reliéf opevnění či hradu zaujal vrchol dlouhé a ploché ostrožny vybíhající do Drahanského žlebu v Drahanské vrchovině. Asi 1 km dlouhá a mohutná ostrožna má výrazný kapkovitý tvar a je orientovaná severovýchodním směrem. Poměrně dlouhá a široká přístupová šíje, která ji odděluje od stoupajícího terénu směrem k Drahanům, je uprostřed snížená a směrem k hrádku opět stoupá a asi 150 m před hrádkem (kde je asi 10 m široká) se výrazně rozšiřuje, asi do šířky přibližně 50 m v místě šíjového příkopu před hradem. Ještě na začátku tohoto rozšíření, téměř 120 m před šíjovým příkopem se však nachází výrazný kopeček s náznakem ...

historie

Skromné pozůstatky hradu z 2. poloviny 13. století, který pravděpodobně založil některý člen rodu pánů z Ceblovic. Je možné, že počátkem 14. století držel Starý Plumlov, zvaný Drahaus, proslulý loupežný rytíř Friduš z Linavy, který musel roku 1312 splnit příkaz krále Jana Lucemburského a hrad zničit. Kolem roku 1320 prodal opavský vévoda Mikuláš II. městečko a hrad Drahus právě králi Janovi. V roce 1322 (nebo 1325) koupil patrně již pustý hrad

redakce, 1.9. 2004

pověsti

Citace : "Dle pověsti sídleli na Starém Plumlově páni z Drahan. Jeden člen rodu pánů z Drahan měl děti Hartmanna, Ottu, Bohuše a Marii, jimž při křtu byly postaveny dvory nazvané po nich Hartmanice, Otinoves, Bohušín, Marín. Ke dvorům usazován poddaný lid a tak během času povstaly jmenované vesnice. Marín však během času zanikl a polnosti jeho přiděleny k městečku Drahanům. "
    ivo Rozehnal .- zdroj - Popis okresního hejtmanství Prostějovského- František Faktor 1898, 12.6. 2015

Vyškov  (VY)
    Březina