Přihlásit
Přihlášení na server

hrad přestavěný na zámek
Okres:  Tachov  (TC)
Obec: Prostiboř
ČR
8 km od Prostiboře se nachází město Kladruby, kde je nádherný klášter. Opačným směrem asi tak 15–20 km daleko se nachází město Horšovský Týn. Velmi pěkná cesta na hrad je po zelené značce z Kladrub a Stříbra, opačným směrem lze pokračovat do přírodního parku Sedmihoří, krásného a klidného kraje jako stvořeného pro cyklistiku a turistiku.
17.3. 2003

Historie Prostiboře
Severovýchodně od obce Prostiboř, na skalnatém ostrohu nad Úhlavkou, byl založen na přelomu 13. a 14. století gotický hrad, přestavěný v 18. století na patrový zámek se šindelovou střechou (dnes krovy zříceny). Prostiboř se uvádí již v zakládací listině Kladrubského kláštera (r. 1115). Hrad zde byl postaven Habartem ze Svržna a Tasnovic. Roku 1372 povolil Karel IV. prodej Prostiboře Kladrubskému klášteru. Kladrubští užívalivíce informacívíce ...
Mapa Klubu Českých turistů, deska před zříceninou, 17.3. 2003

Na skalnatém ostrohu vybíhajícím směrem k severu nad široké údolí řeky Úhlavky, asi 1 km severozápadně od vesnice Prostiboře, stával hrad Kopec. Býval sídlem pánů z Prostiboře a nesl původně jejich jméno. Hradní prostor byl od ostatní výšiny oddělen na jihu hlubokým příkopem vytesaným do skály a překlenutým padacím, později kamenným mostem s balustrádou a dvěma barokními sochami. V hradišti byla skála pouzevíce informacívíce ...

Zřícenina patrového zámku, který byl v 18. století postaven přestavbou z hrádku Habarta ze Svržna a Tasnovic z konce 13. století. Od r. 1372 ve vlatnictví kladrubských, ti jej využívali jako úkrytu pro své poklady a i jako vězení.