zámek Rybniční zámeček

Lednicko-valtický areál
Klasicistní zámeček vybudoval v letech 1814-16 architekt Kornhäusel. Majiteli byli Lichtenštejnové a zprovu sloužil jako hájovna a příležitostný útulek vrchnosti, později zde přebýval zahradník. Dnes je zde expozice vodního ptactva.
Graficke pismenko Rybniční zámeček se nachází nalevo od silnice spojující Lednici s obcí Valtice, ještě před místem, kde silnice prochází po hrázi mezi Hlohoveckým a Prostředním (někdy nazývaným Mlýnským) rybníkem. Přímo u silnice stojí informační tabule a od ní k zámečku pokračuje cesta z betonových panelů. Zámeček – spíše vilová stavba z počátku 19. stol. stojí na hraně svahu nad Prostředním rybníkem tak, že její hlavní jižní průčelí je obráceno k rybníku. Průhledy umožňují výhled na chrám Tří grácií a Nový dvůr, další stavby Lednicko-valtického areálu stojící na protilehlém břehu. Byl postaven pro potřeby lovců před zahájením lovu ptactva a ryb. Vlastní ...

historie

Rybniční zámeček (Jägerhaus, Jagdschloß am Teiche, Teichsalett) byl postaven v letech 1814 – 1816 architektem Josefem Kornhäuslem. Zpočátku byl využíván jako hájovna a pro potřeby vrchnosti při zahojování lovu. V roce 1928 jej Lichtenštejnové věnovali k využití ornitologů a hydrobiologů. Dnes je zámeček spravován Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou.

Břeclav  (BV)

Další zámky v okolí