hrad Hausberk

Hausburk; Krásná Lípa
Terénní relikty hradu. O historii ani majitelích není nic známo, nálezy doložena existence ve 14. st. Dochován pahorek jádra s dvěma okruhy příkopů a valů. Hradní stavby byly z větší části dřevěné.
Celkový pohled
Graficke pismenko Nalézt lokalitu tohoto zaniklého hradu není nic jednoduchého, protože z okolních kopců nijak nevyčnívá, ba naopak. Ne nadarmo v mapě KČT píší o "nevýrazném ostrohu". Místo se nachází nad jedním z přítoků Chomutovky. Místní potůček směřuje od vsi se zajímavým jménem Domina a přímo pod bývalým hrádkem se vlévá do zmíněné říčky. Směrem od bystřiny je to krátký výšlap do strmého svahu.
1.8. 2005

historie

Některé hrady byly krátce po svém založení opuštěny. Tento osud zřejmě postihl i malý hrádek Hausberg, někdy nesprávně nazývaný také Alberk. Písemné prameny se o něm bohužel vůbec nezmiňují, takže neznáme ani jeho skutečné jméno. Svůj název dostal podle kopce, na němž stojí. Zámecký vrch (německy Hausberg) se nachází mezi Krásnou Lípou a Dominou v nadmořské výšce čtyř set devadesáti metrů. Hrad byl postaven na úzkém ostrohu nad údolím a

Radovan Smokoň Zdroj: Týdeník Nástup, Petr Rak, 29.12. 2006

Chomutov  (CV)