zámek Kamenice nad Lipou

Městské muzeum Kamenice nad Lipou, Uměleckoprůmyslové museum v Praze
Původně hrad z roku 1248. V letech 1580-1593 přestavěn na renesanční zámek. Průčelí a třípatrová nárožní věž jsou klasicistní z 19. století.
Nádvoří zámku.
Graficke pismenko Pojedete-li na trase Pelhřimov Jindřichův Hradec, zastavte se v Kamenici na Lipou. Od 3. července 2004 byl v Kamenici nad Lipou zpřístupněn zámek a zámecký park. Zámek je od konce roku 1998 ve správě Uměleckoprůmyslového musea v Praze
24.8. 2004

Expozice na zámku:
    Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, které je správcem zámku, vybudovalo na zámku studijní depozitáře, přístupné i veřejnosti, a byly zde umístěny různé expozice.
    Je zde možno zhlédnout expozici uměleckého kovářství "Kované železné práce" ze sbírek UPM. Expozice kovů začíná v renesančním sále a je to první stálá specializovaná expozice tohoto řemesla. Představuje v první části ukázky středověkých, renesančních a barokních mříží a

Zámecký park s prastarou lípou:
    Okolo zámku se rozkládá anglický park se starou lípou (Tilila cordata) (700 – 800 let), podle které dostala Kamenice svůj název. Památná lípa byla v zámecké zahradě vysazena snad již roku 1248. Podle některých pramenů měla 19 vodorovných větví. Při úpravě zámku roku 1583 bylo celkového řešení teras zahrady podřízeno tomuto stromu. Při bouři roku 1824 byla její košatá koruna sražena bleskem. Dodnes z ní přetrvává torzo kmene se dvěma přízemními

24.8. 2004

historie

Podle pověsti byl v tomto málo zalidněném a drsném kraji vybudován v r. 1248 hrad a při něm osada doložená v l. 1267 až 1278, později město. Prvními známými držiteli hradu byli příslušníci rodu Benešoviců. Z nich vynikl v první polovině 14. století věrný straník královny Elišky a rádce jejího syna krále Karla IV., Dobeš (Tobiáš) z Bechyně a na Kamenici, připomínaný v l. 1317 - 1347. Poslední člen tohoto rodu, Zbyněk (1379 - 1389), byl synovcem

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986 (doplněno redakcí hrady.cz), 24.8. 2004
    Zámek je jednopatrová, v jižním křídle dvoupatrová budova s klasicistním průčelím z 19. století a s třípatrovou vstupní nárožní věží, před níž býval padací most přes příkop. Na severní straně nad rybníkem, který zajišťoval zámku ochranu, se zachovala mohutná pozdně gotická bašta. Nádvoří obdélníkového půdorysu je v přízemí lemováno otevřenými arkádami, které byly v r. 1842 v poschodí zazděny. V r. 1881 bylo staré schodiště v zámku přestavěno v

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986, 24.8. 2004

hrad přestavěný na zámek