zámek Bílá

arcibiskupský lovecký zámeček
Dřevěný lovecký zámeček byl postaven r. 1906 jako odpočinkové sídlo a lovecká chata olomouckého arcibiskupa. Později byl (blíže neznámo kdy) rozšířen, u zámečku je konírna. R. 2008 byla vedle zámečku postavena kaple sv. Huberta. Zámeček slouží jako ubytovací zařízení.
lovecký zámeček od západu
© Jan P. Štěpánek 01/2005
Graficke pismenko Horská obec Bílá leží v tzv. Zadních horách Beskyd, v klínu mezi Černou a Bílou Ostravicí. Bílá byla osadou spadající pod správu olomouckého arcibiskupa. Ten si zdejší panenský kraj velmi oblíbil jako místo oddechu, odpočinku a jako skvělé lovecké místo a roku 1906 zde nechal postavit dřevěnou loveckou chatu - malý stylový lovecký zámeček. Zdi zámku chrání šindel, který také kryje střechu. V blíže neznámé době byl zámeček rozšířen. Vedle něj je konírna. Od r. 2008 je vedle zámku dřevěná kaplička sv. Huberta. Objekt zámečku dodnes slouží jako ubytovací zařízení a je možné se zde ubytovat (viz kontakt, OÚ Bílá).
jps7, Pozdrav z Frýdecko-místecka (V.Peter), doplněno redakcí podle http://www.obecbila.cz, 19.8. 2004

Frýdek-Místek  (FM)
    Bílá