Hrady.cz
Z původně gotického kostela z poč. 13. st. zůstala po požáru v r. 1731 gotická křtitelnice a dva náhrobní kameny ze 16. st. Poté kostel získal barokní úpravu. Věž byla r. 1894 o jedno patro zvýšena, dostala bicí hodiny a nynější tvar střechy.
Celkový pohled
V popředí pomník sv.Václava
© Roman Řezáč 08/2004
Graficke pismenko Dnešní podobu získal kostel po velkém požáru v roce 1731. Patří mezi kulturní památky, roku 1937 byl před ním odhalen pískovcový pomník sv. Václava. Již o rok dříve však byl slavnostně položen základní kámen, přivezený z Blaníku, ve kterém je vložena pamětní pergamenová listina. Kostel je přístupný pouze v době bohoslužeb.

historie

Z původního kostela, který stával na stejném místě asi od roku 1200, zůstala po požáru v roce 1731 jen gotická žulová křtitelnice ze 14.století a dva náhrobní kameny z roku 1572. Součástí oltáře obraz sv.Václava od Karla Javůrka, po stranách sochy sv.Vojtěcha a sv.Prokopa. Kostelní věž byla původně nižší, s horním patrem dřevěným. Po zmíněném požáru o patro zvýšena, opatřena šindelovou střechou a hodinami.

Benešov  (BN)
    Votice