Hrady.cz
Jeskynní systém, největší tohoto druhu v ČR, byl objeven r. 1934 při těžbě mramoru. V l. 1936-1949 byl prozkoumáván, r. 1950 byl zpřístupněn veřejnosti. Od r. 1958 je součástí chráněného území. R. 1965 byl vyhlášen Národní přírodní památkou. V l. 2004-2005 proběhla v jeskyni rekonstrukce.
Jeskyně na Pomezí.

VSTUPNÉ

Graficke pismenko plné: 110,- senioři (věk 65+): 80,- Kč snížené: 50,- Kč příplatek foto/video (vč. mobil. telefonů): 40,-Kč snížené vstupné - děti ve věku 6 - 15 let, držitelé průkazu osob ZTP starší 15 let, studenti do 26 let po předložení průkazu o studiu, členové Českého svazu ochránců přírody po předložení členského průkazu. sleva na sníženém vstupném 50% - hromadné skupiny dětí do 6 let, hromadné skupiny držitelů průkazu ZTP ve věku 6-15 let volný vstup - děti do 6 let (s výjimkou hromadných skupin), držitelé průkazu ZTP/P vč. průvodce, držitelé průkazu ZTP ve věku 6-15 let (s vyjímkou hromadných skupin), členové České nebo Slovenské speleologické společnosti po předložení člen. průkazu, ...

turistické

Jeskyně se nachází na cestě z Jeseníku do Javorníka. Po průjezdu Lázněmi Lipová vlevo u hlavní silnice. Jeskyně leží v zalesněném svahu vedle silnice. Celková délka návštěvní trasy je 530 metrů, prohlídka trvá 45 min. Průměrná teplota v jeskyni je 7,7 °C.
    1.8. 2004

historie

Jeskynní kras Na Pomezí je největším přístupným systémem v ČR, vzniklým rozpouštěním mramoru (mramor -krystalický vápenec- je hornina obsahující více než 95 % kalcitu). Jeskyně vznikla převážně korozní činností podzemních vod. Jedná se o velmi členitý komplex chodeb, dómů a komínů s bohatou krápníkovou výzdobou na dvou patrech. Jeskyně byla objevena r. 1934 při těžbě mramoru v Havránkově lomu. V l. 1936 - 1949 probíhalo prozkoumávání jeskyně.

přírodní scenerie

Jeseník  (JE)