Den boje za svobodu a demokracii
Raně barokní zámek byl vystavěn v roce 1697 a v roce 1734 ještě navýšen o jedno patro. Ve 2. polovině minulého století byla zámecká budova rekonstruována a dnes je zde sídlo městského úřadu. Využívá se též ke kulturním účelům.
Kaple Hostivického zámku
Graficke pismenko Zajímavostí je, že v Hostivicích stávalo hned několik tvrzí. Čas je ale nenávratně odnesl a tak jedinou památkou, která se zachovala dodnes jsou zdi místního zámku. Ten byl vystavěn v roce 1697, aby byl následně ještě navýšen o jedno patro (1734). V budově byla zajímavá prostora - od přízemí až do druhého patra se rozprostíral zdobený sál, osvětlovaný přímo ze střechy. Zámek je dnes nově opraven, krásně dominuje celému náměstí a sídlí v něm správa obce. Nedaleko od něj, půjdete-li cestou na západ kolem rybníku, můžete potkat také tvrz Litovice - dnes v podobě sýpky.

turistické

V současné době, kdy zámek slouží jako městský úřad, se zde několikrát do roka konají koncerty klasické hudby a drobné výstavy různého zaměření. V přilehlé hospodářské budově byla nedávno zřízena cukrárna, půjčovna šatů a v budoucnu patrně budou podobně využity i další prostory, které je ovšem potřeba nejprve zrekonstruovat.
    Klára Kuchařová, 24.9. 2005

tvrz přestavěná na zámek